Sárközy Pál emléktábla

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

Jánosházán született, neves matematikussá vált, középiskolai tankönyvet is írt. A legtöbben mégis, mint pannonhalmi főapátra emlékeznek dr. Sárközy Pálra. Halálának 50. évfordulója alkalmából szülőfalujában emléktáblát avattak a tiszteletére.

A Bencés Diákszövetség, amelynek Vas megyében több mint 100 tagja van, fontosnak tarja, hogy fennmaradjon egykori nevelőik, diáktársaik emléke. Az elmúlt években több helyen avattak emléktáblát korábbi tanáraik tiszteletére.

Dr. Andor Ferenc elnök, Bencés Diákszövetség Szombathelyi Szervezete

"Mindenképpen fontos számunkra, hogy azt a szellemet, amit ott kaptunk, akár Pannonhalmán, akár Győrben, ezt tovább tudjuk adni, és megmutatni akár a falvakban, akár a városokban."

Bencés szerzetes tanár volt egykor dr. Sárközy Pál is, aki Jánosházán született 1884-ben. Kiváló matematikussá vált, két évtizedeig tanított a pannonhalmi tanárképző főiskolán, és magántanára volt a budapesti tudományegyetemnek. A differenciálegyenletek elméletéről középiskolai tankönyvet is írt. 1951-től haláláig a pannonhalmi apátság élén állt. Emléktábláját a jánosházi katolikus templomban helyezték el, ott, ahol gyermekként megkeresztelték és bérmálták a későbbi főapátot.

"Áldd meg, Isten.... Ámen."

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát

"Azt lehet mondani, hogy rendkívül kiegyensúlyozottan zajlott az élete, telt az élete 1947-ig, amikor Kelemen Krizosztom főapát Amerikába távozik az adott politikai körülmények miatt, és erre a nyugodt, apatikus, bizonyos értelemben passzív matematikusra rászakad a pannonhalmi Szent Benedek Rend teljes gondja, az a politikai zűrzavar, Rákosi elvtársék tevékenysége, és minden, és azt kell mondani, hogy 1957. május 10-éig, amikor meghal - súlyos leukémiás az utolsó években -, ez már teljesen a szenvedésnek és a megpróbáltatásoknak az időszaka volt, most mindent, amit az elődje, Kelemen Krizosztom főapát 1945-ig fölépített, azt szinte szisztematikusan leépíteni és elveszteni kényszerül."

Sárközy Pálra ma már kevesen emlékezhetnek Jánosházán. Azt viszont számontartják, hányan választották a papi hivatást a falu szülöttei közül.

Pavlics István plébános, Jánosháza

"Volt, amikor egyszerre hét pap is élt, aki innen származott. Igaz, hogy már csak ketten vannak, akik élnek és innen származtak, de bízunk benne, hogy ez az ünnepség is talán a fiatalságnak, gyerekeknek kicsit lendületet ad a papi hivatáshoz."

Várszegi Asztrik úgy fogalmazott: Sárközy Pál személyében a teremtő olyan mestert adott nekünk, aki nemcsak a matematikára, hanem Jézus Krisztus szeretetére akarta megtanítani a diákokat. Életéről a szentmise után a püspök-főapát előadást tartott a jánosházi híveknek.

Pogács Mónika, Tanai Ibolya

Video:
Forrás: Pro-28 Stúdió
betűméret növelése      nyomtatás