Az összetartozás ünnepe - Főzőversennyel, koncertekkel, tűzijátékkal debütált a megyenap

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Először rendeztek augusztus 20-i ünnepkörhöz kötődően megyenapot a Szajki-tavaknál. Az esemény Hosszúpereszteg társszervezésében valósult meg.

A rendezvénnyel a szervezők szeretnék elérni, hogy a Vas megyei értékeket jobban megismerje a közönség. A programkínálat, a közös ünneplés pedig magát a Vas megyeiséget, a helyi kötődést hivatott erősíteni. Az, hogy honnan jöttünk, milyen hagyományokkal indulunk, meghatározza későbbi lépteinket és a nyomokat, amelyeket magunk mögött hagyunk. Szent István király szavai nem is lehetnének érvényesebbek: "Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség." Az ünnepség Hosszúpereszteg utcáin kezdődött, a Szent Korona másolatával a Batthyány Lovas Bandérium kíséretével két lovas hintó hajtott végig díszmenetben a Szajki-tavakig.

Főzőverseny

Bár az időjárás a reggeli órákban kiszámíthatatlannak tűnt, a látogatóknak és a 15. polgármesteri főzőverseny résztvevőinek kedvét semmi nem szegte. A versenyre jelentkezők már 7 órától főztek, hogy a déli órákban a zsűrinek prezentálni tudják az elkészült ételeket. A felállított főzőhelyeken gőzölögtek a bográcsok, de volt, aki kitelepített egy egész gáztűzhelyt, sőt olyan is, aki biciklikeréken grillezték a nyulakat. A teljesség igénye nélkül néhány finomság a felhozatalból: lecsós kecskepörkölt, zalai csülkös káposztaleves, velős pacal erdei gombával, vargányás szarvaspörkölt, rókagombás őzpörkölt.

Lőke István mesterszakács, a zsűri elnöke elmondta, hogy az ételeket öt szempontból figyelték és kóstolták: ötletesség, magyaros gasztronómia, tájjeleg, ízvilág és munkaigényesség. Az utolsó szemponthoz még azt is hozzátette, hogy a nyújtott rétessel ebben a kategóriában nem igen lehet vitatkozni. A pecöli csapat négyféle házi rétesével el is vitte a verseny egyik különdíját. A zsűri különdíjában részesült még Rönök, Kemenessömjén, Kám, Hosszúpereszteg, valamint Jánosháza szlovák testvérvárosa, Janovce. A legfinomabb vadétel kategóriájában Püspökmolnári kapta a díjat.

Szentmise és kenyér

Az ünnepi szertartást Bodorkós Imre plébános celebrálta. Tolmácsolva dr. Székely János megyés püspök szavait megemlékezésre hívta össze a híveket. Az evangélium után arról beszélt, hogy érdemes odafigyelni az első apostoli király szavaira, mert különleges megszólító erővel bírnak. Nem pillanatnyi igazságok, hanem több mint ezer éve tartják hitelességüket. Ezért Bodorkós Imre szentbeszédében külön kiemelte, hogy ne csak az ajkunkkal tisztelegjünk Szent István emléke előtt, hanem életmódunkkal is gyakoroljuk a jót. Főleg az egymásra fordított személyes időt becsüljük meg. A szentmise után a hosszúperesztegi gyerekek adtak műsort, majd megszentelték a kenyereket.

Ünnep és köszönet

Ünnepi beszédében Farkas Margit polgármester köszöntötte a vendégeket. Elmondta: nagyon örül, hogy a megye elöljárói ezt a területet választották az első ilyen rendezvény helyszínének.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke megköszönte a megyei önkormányzat munkáját, valamint méltatta a Magyarok Kenyere mozgalom vasi eredményeit. Idén 13 800 kilogramm búza gyűlt össze. A legtöbbet Szakony és Szentgotthárd önkormányzata adományozta.

V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője - Liviu Rebreanu román regényíró szavait idézve - kiemelte, hogy csak a szervezett közösség válik alkotó erővé, mert a közösségben minden törekvés megtalálja a maga helyét. Ezt a gondolatot kapcsolta egybe azzal, hogy akár a cseppben a tenger, a vasi összetartozás napja az egész nemzet egységét foglalja magában.

Pintér Viktória

 

Forrás: vaol.hu
betűméret növelése      nyomtatás