A fakanál is előkerül a megyenapon

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben
Egy tucatnyi napirendi pontot tárgyalt péntek délelőtti ülésén a Vas Megyei Közgyűlés. A képviselők egyebek mellett értékelték a megye munkaerő-piaci helyzetét, tájékoztatót hallgattak meg a vasi mezőgazdaságról, és elfogadták a klímastratégia első egyeztetési változatát.

2016-ban a munkaerő-piaci mutatók alapján Vas megye országosan a legkedvezőbb helyzetben lévő területek közé tartozott, erről Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának osztályvezetője tájékoztatta pénteken délelőtt a megyei közgyűlést. A gazdaság folyamatos fejlődésének eredményeként több területen számottevő és állandó a munkaerő iránti kereslet a megyében, aminek következtében a gazdaság számos területén markáns munkaerőhiány alakult ki. Az álláskeresők száma az előző évihez képest 15 százalékkal csökkent, és kevesebb volt a közfoglalkoztatott is. A munkaügyi szakember elmondta, hogy az elkövetkező három évben a megyében csaknem 13 ezren mennek nyugdíjba, ám egyelőre kérdéses, hogyan pótolják a távozókat.

Vas megyében megkezdődött az aratás, ezt dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Szervezetének vezetője jelentette be közgyűlésen. Az örömbe azért vegyült némi üröm is, mivel az elmúlt időszak kedvezőtlen időjárása miatt a tavalyinál kevesebb termésre van kilátás, ám nem várható magasabb felvásárlási ár. Még annak ellenére sem, hogy az aszály Európa-szerte gondokat okoz, kivéve az észak-keleti térséget, ahol viszont kiemelkedő hozamok mutatkoznak. Az agrárszakember elmondta: az agrártámogatások 2020 után tervezett változásai nehéz helyzetbe hozhatják gabonatermelőket, aminek következtében a hazai gazdák akár 70-80 százaléka is veszteséges lehet.

A Vas Megyei Értéktár Bizottság az idén hat új értéket vett nyilvántartásba, derült ki a bizottság vezetőjének, Tausz Istvánnak az első félévi összegzéséből. Ezzel már nyolcvanháromra növekedett a nyilvántartott vasi értékek száma. A sportági szakszövetségek tevékenységét dr. Gadányi Károly, a Sportági Szakszövetségek Tanácsának elnöke mutatta be. A közgyűlés jóváhagyta a megyei klímastratégia egyeztetési változatát, a kerékpáros turizmus fejlesztésével, valamint a megyeháza épületszárnya harmadik emeletének korszerűsítésével kapcsolatos előterjesztést. Augusztus 20-án, a Szajki-tavaknál rendezik meg a megyenapot. A program része lesz az államalapítási ünnepség, a kenyér ünnepe, valamint az I. Vas Megyei Főzőverseny is. Majthényi László, a közgyűlés elnöke bejelentette, hogy magánemberként is hozzájárul Petrovics Bálint körmendi dartsversenyző svédországi ifjúsági Európa-bajnokságon való részvételének költségeihez.

Szombathelyi Médiaközpont

Forrás: vaol.hu
betűméret növelése      nyomtatás