Vas megye, az ezerarcú táj

A szelíd harmónia nyugalmát érezheti a látogató Vas megyében barangolva. A lankák, a szabadság érzetét keltő rétek, a gyanta illatú erdők gyűrűjében található a vasi táj egyik ékessége, az Őrség.

A megye keleti csücskében, Kemenesalján magasodik a Sághegy. A kihűlt tűzhányó valóságos szabadtéri múzeum, krátere ma is lenyűgöző, csúcsáról a Kemenesalja, s a Bakonyvidék szépsége tárul fel. Híres a bora, a pincék övezte hegyoldal védett és egyedi növényritkaságokat rejt.

Az Alpok nyúlványai mentén Kőszeghegyalja kínál különleges értékeket, szépségeket. A hegység tövében meghúzódó kis falvak egyedi hangulata késztet a csodálkozásra, a rég-és közelmúlt felidézésére. Ez a terület az Irottkő Natúrpark területe, a hely sok száz túrakedvelő célpontja: Cák védett pincesora, a terebélyes szelídgesztenyések, a velemi Szent Vid templom. A tájegység igazi ékessége a műemlékekben gazdag Kőszeg. Egyedi bája, jó bora, szíves vendéglátása igazi élményt nyújt.

Ezen a tájon a kulturális, a művészeti életben a hagyományok tisztelete és a korszerűség igénye mindig fontos szerepet kapott. A római kortól eredeztethető történetiséget, a pannon szemléletet és öntudatot, a kultúraápolás haladó hagyományait építették be az itt élők gondolkodásukba. Szombathely, a megyeszékhely a múzsák otthona.


Írottkő Natúrpark
2011-09-14
Mint hivatalos jogi kategória Magyarországon még nem létezik, tőlünk nyugatabbra azonban magas szinten szabályozott. Egy terület natúrparkká minősítése is külön törvénnyel történik. Számuk, szervezettségük, állami támogatottságuk tekintetében a kontinensen Franciaország jár az élen, de számuk mára már Ausztriában is elérte a 30-at és kormány-, illetve tartományi támogatásban részesülnek.
Részletek
Őrség-Rába-Goricko Natúrpark
2011-09-14
Az Őrség-Rába-Goričko Natúrpark három országot érintő Natúrpark, amely az Őrség és a Vend-vidék szlovén-osztrák-magyar határmenti területeit foglalja magába.
Részletek
Jeli arborétum
2011-09-14
A Jeli Arborétumot 1922-ben kezdte kialakítani gróf Ambrózy-Migazzi István. Figyelembe vette a talaj-szerkezeten kívül a szubalpin és a mediterrán hatás együttes jelenlétét, amely esetenként az örökzöld lomblevelűek túlélésének záloga. A párás, szűrt napfényű környezet kialakításához több tucat fenyőfélét, tját, tiszafát, babérmeggyet, buxusok, madárbirsek és borbolya félék tömegét ültette el.
Részletek
Kemesalja-Cser-Marcalmente
2011-09-14
Várja Önt és családját természeti szépségeivel, gazdag kulturális programjaival KEMENESALJA! A térség központja Celldömölk városa...
Részletek