Kultúra, hagyomány

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

A sokarcú kultúra értékeit fedezheti fel a kíváncsi érdeklődő Vas megyében. Ezen a tájon a kulturális, a művészeti életben a hagyományok tisztelete és a korszerűség igénye mindig fontos szerepet kapott. A római kortól eredeztethető történetiséget, a pannon szemléletet és öntudatot, a kultúrapártolás haladó hagyományait szívesen építették be a itt élők gondolkodásukba és cselekvéseikbe. Ez a szellemi érzékenység teremtette meg a fejlett intézményhálózatot, a korszerű művészeti műhelyeket is.

A megye és városai ezáltal váltak rangos fesztiválok vendéglátóivá, európai hírű ünnepek mecénásaivá. A múlt és a jelen harmonikus együttélését a megyeszékhelyen és a kisvárosokban is észreveheti a látogató.

Szombathelyen a “Múzsák otthonai” szinte egymásba ölelkeznek. Az ókori Iseum szentélyének ünnepélyessége a Bartók hangversenyterembe és a modern Képtárba is elkísér. A püspöki romkerten átfutó Borostyánkő út egyik oldalán a Sala Terrena (Magyarország első régészeti múzeuma), a pompázatos Egyházmegyei Könyvtár késztet elmélyült szemlélődésre, a másik oldalán a diáknegyed zsibongása, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ és a Tanárképző Főiskola eleven élete kelti fel a figyelmet.

Kőszeg, Sárvár, Körmend, Szentgotthárd, Vasvár történelmi váraiban, épületeiben is újra otthonra talált a kultúra és a művészet. A megye korán felismerve a kultúra hídépítő szerepét a határmenti elzártságát kiemelkedő nemzetközi rendezvények fogadásával oldotta fel. Ma is közkedveltek az évtizedes tradíciókkal rendelkező programok, melyek szervesen épültek a térség mindennapi kuturális kínálatába is. Szombathely valóban a művészetek találkozóhelye, szívesen és joggal emlegetik a “Tánc és zene” városaként. A három évtizedes Savaria Nemzetközi Táncverseny különös hangulatával, megejtő látványával ezreknek nyújtott örömet. A nyár legkiemelkedőbb zenei programja a Bartók Szeminárium és Fesztivál, rangját az európai hírű művészeti műhelyek, a Szimfonikus Zenekar és a Capella Savaria és a kortárs zene világhírű képviselőinek részvétele erősítette meg.

A nagyvilágban ismerten cseng a szombathelyi Nemzetközi Textilbiennálé, a sárvári Nemzetközi Folklórtalálkozó neve is, kiemelkedő, külsőségekben is impozáns ünnepei a művészeteknek. A Szombathelyi Tavaszi Fesztivál, a Pannon Ősz a város és a megye kulturális arculatát erősítő új kezdeményezések, sok ezer látogatónak kínálnak élményeket, hasznos kikapcsolódást. A látványosságok kedvelőit a városokban is egyre közkedveltebb Szent Iván-éji zenés vigasságok, a tájegységi szüretek-népünnepélyek, a Szőlő Jövések Könyve ünnepségei, a jeles vasi népszokások bemutatói örvendeztetik meg.

A kulturális sokszínűséget a vasi tájegységek sajátos értékkel gazdagítják: Kemenesalja gazdag irodalomtörténeti és vasúttörténeti hagyományaival, a Hármashatár nemzetiségi ünnepeivel, az Őrség és a vasi Hegyhát népművészeti és természeti programjaival, Sárvár és Kőszeg jeles történeti múltját felelevenítő eseményekkel. A kulturális örökséget a horvát, a szlovén és a német nemzetiségi hagyományőrző csoportok teszik teljessé, melyek egyre több helyen és elevenebben őrzik nyelvükben és szokásaikban kisebbségi múltjuk emlékeit. Vas megye gazdag értékőrző múzeumokban is. A művészetpártolásból született modern Képtár a kortárs művészet rangos közvetítőjévé vált.

Csodálni való értékeket őriznek Kőszeg múzeumai, Sárvár huszártörténeti gyűjteménye a felfedezés izgalmával hat látogatóira. Az Iseum és a Romkert kétezer éves töredékei, a Savaria Múzeum kőtára az antik múlt pompájába engednek betekintést. A kultúra, a művészetek ünnepei a valóságban is forgalmassá tették a hajdani Borostyánkő utat: összekapcsolták a szomszédokat és a távoli népeket. Ezt példázzák a hagyományos kiemelkedő programok és az új törekvések, köztük például a Kőszegi Európa-ház megalapítása is. Az élénk kulturális élet szívélyes vendéglátással is párosul, e tájon igazán otthon érezheti magát az itt lakó és a vendég is.

betűméret növelése      nyomtatás