Áttekintés

betűméret növelése      nyomtatás      küldés email-ben

2008-ban Vas megye kiemelt gazdasági ágazatainak teljesítménye változatos képet mutatott. A gazdasági recesszió októberben gyűrűzött be a megye iparába, a termelés az utolsó két hónapban már jelentősen visszaesett a megrendelések elmaradása miatt. Az építőipari vállalkozások megrendeléshiánnyal küzdöttek, és a rendelkezésre álló információk alapján meglehetősen kedvezőtlenek a rövid távú kilátásaik. Az elvégzett munkák zömét közlekedési infrastruktúrák és közművek építése tette ki.

A kereskedelmi szálláshelyek bevétele dinamikusabban emelkedett, mint a forgalmuk. Eközben javult a vendégházak kihasználtsága és foglalkoztatásban betöltött szerepe. Az érdeklődés fokozódott a nívósabb szolgáltatásokat nyújtó egységek iránt. Elsősorban adminisztratív intézkedések hatására emelkedett meg a gazdasági szervezetek száma, és módosult az állomány összetétele.

A beruházások anyagi-műszaki összetétele kiegyenlítettebb képet mutatott, mint egy esztendővel korábban. 2008-ban csökkent a népesség gazdasági aktivitása, a foglalkoztatottság és nőtt a munkanélküliség. 2008-ban is folytatódott a lakáspiaci dekonjunktúra: egy év alatt kevesebb lakás épült, az újakra kiadott engedélyek száma mérséklődött.

betűméret növelése      nyomtatás